Bemutatkozás

Ételallergia – Mi az oka és mi a megoldás?

Ébresztő óraAz étel és egyéb allergiás megbetegedések száma egyre nő a világban. Ennek oka lehet az élelmiszerek megváltozott minősége, az, hogy egyre távolodunk a természettől, a sok stressz és még sorolhatnánk, aminek következtében immunrendszerünk működése nem tökéletes. Az allergia tulajdonképpen az immunrendszer túlműködése egy olyan anyaggal szemben, amit károsnak vél, ezért elkezd ellenanyagot termelni ellene, hogy megvédje a szervezetet. Az ételallergia ráadásul egy alapvető élettani folyamat, a táplálkozás bizonyos (néha alapvető) összetevői miatt alakul ki.

Az egészséges táplálkozás tehát a probléma alapját oldja meg azzal, hogy olyan összetevőket és elkészítési módokat tartalmaz, melyek a szervezet számára könnyen elfogadhatók és a lehető legkevésbé szennyezettek vegyszerekkel és mesterséges összetevőkkel.
Világszerte mintegy 400 millió, Magyarországon több, mint 2 millió embert érint, és ez a szám csak egyre nő. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) becslése szerint 2025-re a világ 50%-a lesz allergiás valamire.

HamburgerAz allergia egyik változata az ételallergia, ez a felnőtt lakosság kb. 4%-át, a gyermekek 6%-át érinti. Ezek az ismert esetek, viszont még többen lehetnek azok, akik nem tudják, hogy ez áll a tüneteik mögött. Ekcéma, viszketés, puffadás, hasmenés, fejfájás, nehézlégzés, erős szívdobogás és még számtalan más probléma, amiről nem is gondolnánk, hogy ez állhat a háttérben. Ki ne szeretne ezektől megszabadulni és boldog, felszabadult életet élni? Ha változtatunk étrendünkön, azon felül, hogy elmúlnak a tüneteink, meg fogunk szabadulni sok méreganyagtól, szervezetünk fel tud lélegezni, rendesen el tudja látni feladatait, testsúlyunk is optimális lesz. Ne hagyjuk kezeletlenül ezeket a tüneteket, mondván, mindenki így él, így eszik, mert az egészségünk nem azon múlik, hogy más hogyan táplálkozik. Az egészséges ételek ugyan nem tesznek csodát, viszont nem is rombolják szervezetünket. Tegyünk addig, amíg tudunk, inkább előbb, mint késő legyen!

Ha Ön abban a helyzetben van most, amiben mi voltunk 4 éve, nagy segítség lesz ez a receptgyűjtemény nem csak időt, hanem pénzt is spórolhat Önnek. Amikor kiderült a gyerekek allergiája, nagy kérdőjellel nekivágtunk a bioboltoknak, hogy beszerezzük a Pizzaszükséges termékeket, majd otthon kiderült, hogy nem igazán arra valók, amire hallottuk, hogy jók lennének, nem olyan ízűek, mint gondoltuk, a gyerekek sóvárogtak a megszokott ételek után, de a kész, bioboltban kapható termékek kinézetre szuperek, ízre azonban nem feleltek meg az elvárásainknak.

KifliNem volt más megoldás, ki kellett kísérleteznem azokat az ételeket, amik engedélyezettek és a legközelebb állnak a hagyományos ételek ízvilágához. A kedves olvasónak nem kell végigjárnia ezt az utat, már kipróbált ízeket és bevált recepteket fog kapni. Ezek az egészséges receptek úgy készültek, hogy az ételek megfeleljenek a régi megszokott ízvilágnak, hogy a váltás könnyen elfogadható legyen. Az egészséges táplálkozás ugyan mindenkinek fontos, de ha valaki számára túl idegen az így elkészült étel és ízvilág, akkor az egész váltást elutasítja. Pedig az egészséges alapanyagok segítségével készült ételek is finomak, ha ismeri a megfelelő elkészítési módokat és trükköket, amitől az étel is egészséges marad, de a család is elfogadja az eredményt.

Mi is található ebben a gyűjteményben? Levesek, főételek, desszertek, kenyérfélék, lúgosító turmixok és néhány extra tipp.